Veelgestelde vragen
Ben jij al klaar voor de avondvierdaagse? Hier vind je enkele tips om je goed voor te bereiden op vier dagen wandelplezier.
Schoenen
Zorg dat je op schoenen loopt die goed ingelopen zijn en die lekker zitten. Niet te los, maar zeker ook niet te strak. Denk eraan dat je voeten iets opzwellen (groter worden) als je een stuk loopt.
Kleding
Het is lekker als je iets aan of juist uit kunt doen, voor als je het koud of juist warm krijgt. Kleding in laagjes is daarom erg prettig. En vergeet vooral niet om regenkleding mee te nemen als er kans op regen is.
Niet te snel
Ga niet meteen keihard van start. Begin in een lekker rustig tempo, zeker de eerste dag. Hoewel je waarschijnlijk in een groepje loopt, moet je proberen om toch zoveel mogelijk je eigen tempo te lopen.
Eten en drinken
Wandelen is sporten en voor sporten heb je energie nodig. Neem daarom iets lekkers te eten mee voor onderweg. En natuurlijk iets te drinken, maar drink niet teveel in één keer. Beter is af en toe een slokje.
Trainen
Als je gewend bent om te wandelen en te bewegen, dan is trainen voor de avondvierdaagse niet direct noodzakelijk. Ben je dat niet gewend, dan is het verstandig om een paar keer te oefenwandelen om te wennen.
Veel plezier!
Het allerbelangrijkste is dat je lol in het wandelen hebt. Het leuke van met elkaar een tocht lopen in je eigen omgeving. En natuurlijk de feestelijke laatste avond, met intocht en medaille aan het eind.
De routes zijn gepijld.
De organisatie zet iedere dag de route uit. Onze ervaring is wel, dat er soms bordjes verdraaid en weggehaald worden. Daarom zijn er boekjes met de routebeschrijving beschikbaar.
** info toevoegen hoe iemand aan zo'n boekje komt
U kunt zich via de website inschrijven.
Na het invullen van dit bestand, slaat u het op op uw eigen pc en mailt dit naar de .
Als u ook het bedrag meteen overmaakt, ligt de startkaart op de 1e avond voor u klaar op het startbureau.
Uw kind gaat straks lekker vier dagen wandelen. Een van de gezondste manieren van bewegen! Wat moet u daarover weten?
Plezier voorop!
Wandelen is sport en de avondvierdaagse uitlopen is een mooie prestatie om trots op te zijn… maar het gaat om het plezier! Het belangrijkste is dat uw kind ervaart dat het hartstikke leuk is om te bewegen.
Veilig op pad
Omdat de echte avondvierdaagse plaatsvindt onder de hoede van de NWB, mag u als ouder rekenen op veilige routes, goede organisatie en collectieve aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering voor alle deelnemers. Als ouder / begeleider blijft u wel verantwoordelijk voor het gedrag van uw kind(eren)
Wandelen is goed voor/tegen
Overgewicht
Overgewicht is een enorm risico voor de gezondheid van kinderen. Een belangrijke oorzaak is een gebrek aan beweging. De avondvierdaagse is een goede manier om kinderen de lol van bewegen te laten ervaren.
Samen presteren
Hoewel uw kind natuurlijk zélf loopt, volbrengt hij/zij de tocht samen met anderen. Dat groepsgevoel van samen iets volbrengen is goud waard. Of beter: het is de echte, officiële NWB-medialle waard. Iets om trots op te zijn!
- 3 tot en met 6 juni 2025
- 2 tot en met 5 juni 2026
- 1 tot en met 4 juni 2027
- 6 tot en met 9 juni 2028
Start op 't Eilandplein voor alle afstanden 18.00 uur.
m.u.v. de laaste dag, want dan start de 5km om 18.15 uur.
Muzikale intocht start om 20.00 uur vanaf de Veldstraat.
Als u tussen lichtflits en donderklap 10 seconden telt, is de bliksem op ruim 3 km afstand. Is de tijdsduur korter, dan loopt u gevaar en dient bescherming te hebben gevonden.
Zoek dekking
Zoek een schuilplaats, niet bij een boom of lantaarnpaal. Voorafgaand aan de eigenlijke bliksem van enkele duizenden ampère stroomt er namelijk al een onzichtbare elektrische lading vanuit de wolken naar de aarde, maar ook vanuit de aarde omhoog naar de wolken. Die laatste stroom maakt bij voorkeur gebruik van bomen, palen, gebouwen – en wandelaars in open veld.
Open veld
Als u in open veld wordt overvallen: ga gehurkt op uw tenen zitten, sla de armen om de knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen! Kettingen en gsm’s afdoen en opbergen. Ze geleiden de opwaartse stroom (te) goed en trekken bliksem aan. Daarom sterven er regelmatig golfers door blikseminslag in hun golfclub (tijdens de zwaai omhoog).
Headsets
Headsets uit je oren. Ze zijn te klein om bliksem aan te trekken, maar er zijn aanwijzingen dat de draadjes de klap naar je oren en hersenen geleiden.
Gevolgen blikseminslag
Wees gerust bang. Een op de drie bliksemslachtoffers komt om het leven. De rest komt met de schrik vrij maar heeft meestal ook fikse brandwonden op de plaatsen waar de stroom het lichaam binnendrong en weer verliet. Bliksem veroorzaakt vaak fors inwendig letsel en als het zenuwstelsel wordt getroffen, kan er naderhand sprake zijn van afasie (spraakverlies), motorische stoornissen, tijdelijke verlammingen en zelfs blijvende veranderingen in de persoonlijkheid. Wees niet (te) bang.
De kans dat u getroffen wordt, is een op de twee miljoen per jaar. Nederland kent rond de twintig onweersdagen per jaar, en het lijkt er niet op dat dat aantal stijgt. Nat zijn is beter. Dan zal de bliksem via de huid en de kleding de grond bereiken en niet zo snel door het lichaam gaan.